Xylitol významne pomáha pri ochoreniach ústnej dutiny.
Vyše tridsaťpäťročné pravidelné klinické testy potvrdzujú, že pre zuby je xylitol najlepším sladidlom, a 5-uhlíkové zloženie je kľúčom k jeho úspechu. 6-uhlíkové zloženie ostatných polyolových sladidiel, ako napríklad sorbitolu, môžu baktérie v ústach metabolizovať, výsledkom čoho je kyselina, spôsobujúca zubný kaz. Tieto polyoly sa nazývajú kariogénne alebo spôsobujúce zubný kaz – pozor, nesmieme si ich zamieňať s karcinogénnymi. Dokonca sa zistilo, že aj sorbitol do určitej miery podporuje zubný kaz.
Xylitol s jeho 5-uhlíkovou štruktúrou nedokážu ústne baktérie metabolizovať, čo im zabraňuje produkovať kyselinu spôsobujúcu zubný kaz. Preto je xylitol klasifikovaný ako nekariogénny, pretože nepodporuje kazivosť zubov. V podstate sa ukázalo, že xylitol znižuje výskyt zubného kazu o 80 percent.
Žuvačky a cukríky vyrobené bez cukru s xylitolom už získali oficiálnu podporu aspoň šiestich národných organizácií zubných lekárov a ďalších organizácií v rôznych krajinách. (Stomatologické a národné organizácie vo Fínsku, Nórsku, Švédsku, Anglicku, Írsku, Estónsku a Holandsku a tiež Spoločná odborná komisia pre potravinové doplnky – JECFA – a Úrad pre potraviny a lieky – FDA – v USA). Konkrétne sa zistilo, že xylitol:
- obmedzuje vznik zubného povlaku
- zabraňuje kazu tým, že zabraňuje vzniku kyseliny v povlaku
- podporuje remineralizáciu zubnej skloviny
- pomáha pri pocite sucha v ústach
Čo je to xylitol?
Xylitol je prírodné sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Pomaly sa vstrebáva a trávi, takže navodzuje pocit sýtosti. Čistý xylitol je biely kryštalický prášok, ktorý vyzerá a chutí ako cukor. Neškodí zubom a má o tretinu menej kalórií ako repný cukor, pri rovnakej sladivosti.
Xylitol nie je umelé sladidlo, ale sladký kryštalický uhľovodík, ktorý sa prirodzene vyskytuje v takmer všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Priemerný dospelý človek skonzumuje niekoľko sto miligramov xylitolu z ovocia a zeleniny denne. Niektorí možno skonzumujú 1 až 2 gramy, podľa zloženia ich potravy. Priemyselne sa xylitol vyrába z kukuričných klasov a dreva.
Xylitol sa používa v produktoch zdravej výživy, napríklad v žuvačkách, cukríkoch, zubných pastách, nosných kvapkách a sprejoch. Môže sa použiť ako náhrada cukru v rôznych druhoch potravín.
Xylitol nie je ako ostatné prirodzene sa vyskytujúce sladidlá, napríklad sorbitol alebo manitol. Jeho chemické zloženie je značne odlišné. Mnohé prírodne sa vyskytujúce náhrady cukru patria do skupiny cukrových alkoholov a nazývajú sa polyoly. Polyoly, ako vyplýva z ich názvu, majú viacuhlíkové atómy. Cukrové alkoholy, ako sorbitol a manitol, majú 6-uhlíkové atómy. Naproti tomu xylitol má 5-uhlíkové zloženie, vďaka ktorému je jedinečný a veľmi užitočný v prevencii a liečbe mnohých zdravotných problémov.
Zanechajte komentár